Onze praktijk is zo ingericht dat wij patiënten van alle leeftijden kunnen verwelkomen en naar wens orthodontisch kunnen behandelen.
Jongeren
Een prettige leeftijd om kinderen voor eerste consult te zien, is tussen de 10-12 jaar. De ontwikkeling van de tanden, kiezen en kaken is volop in gang en kan zo nodig worden bijgestuurd op deze leeftijd. Ook zonder verwijzing, of bij twijfel, kun je een afspraak inplannen om dit te bespreken en te laten beoordelen,
Volwassenen
Voor volwassenen is er geen grens of begrenzing in leeftijd. De stap naar een beugel voor volwassenen lijkt groot, maar door vernieuwde technieken, zoals minder zichtbare beugels, zijn er steeds meer behandelopties. Je wensen en de mogelijkheden van behandelen kunnen besproken worden met de orthodontist. Wanneer blijkt dat een uitgebreider behandelplan nodig is, zullen we in overleg gaan met andere zorgprofessionals om je wensen in kaart te brengen en de einddoelen te halen.
Behandeling starten
Met ons toegewijde team streven we ernaar om een prachtige glimlach te realiseren. We willen ervoor zorgen dat deze orthodontische reis comfortabel en effectief verloopt.
Starten
Om met een behandeling te starten kunnen nieuwe patiënten zich inschrijven via het digitale inschrijfformulier. Vaak word je verwezen door de tandarts. Ook zonder verwijzing kun je je inschrijven.
Het liefst zien we de jonge patiënt in de leeftijd van 10-12 jaar voor het eerste consult. Een kind hoeft hierbij nog niet uitgewisseld te zijn. Voor volwassen geldt er geen leeftijdsgrens. Op het eerste consult kunnen we een goede inschatting maken van wat de vervolgstappen kunnen zijn.
Eerste consult
Tijdens het eerste consult maak je kennis met de orthodontist. De orthodontist vraagt naar de eventuele medische en tandheelkundige voorgeschiedenis. De orthodontist voert een klinisch onderzoek uit waarbij in je mond gekeken wordt; de tandstand, de beet, de kaakverhoudingen en de mondgezondheid worden beoordeeld. Ook kunnen de behoeften en wensen besproken worden. Nu heeft de orthodontist een goed beeld of er een vervolgafspraak gemaakt kan worden. Soms is het nodig om nog even te wachten. De orthodontist zal uitleg geven over de vervolg stappen en er kunnen uiteraard vragen gesteld worden.
Uitgebreid onderzoek
Als uit het eerste consult blijkt dat de behandeling gestart kan worden, is het nodig om meer informatie te verzamelen. Om deze reden vindt het uitgebreide onderzoek plaats. Tijdens de afspraak van ongeveer 40 minuten zullen we digitale gezichts- en mondfoto’s, een digitale 3D scan van het gebit en 2 röntgenfoto’s maken. Met alle verzamelde informatie maakt de behandelend orthodontist een behandelplan.
Behandelplan bespreken
Tijdens deze afspraak krijg je te horen welke beugel(s) er het meest geschikt zijn voor het behalen van het samen bepaalde behandeldoel. De werking van de beugel en de ingeschatte behandeltijd zullen worden doorgenomen. Als er alternatieve behandelopties zijn zullen we de verschillende opties bespreken, zo ook de voor- en nadelen van elke optie. Vragen die je hebt over de beugel kan de orthodontist beantwoorden. We zullen bij de gemaakte keuze een passende kostenbegroting toezenden. Hierna kun je afspraken inplannen voor het plaatsen van je beugel.
Behandeling
Nu gaat het echt beginnen! De beugel is geplaatst en regelmatig moeten er controles plaatsvinden. De controles zijn om je beugel actief te houden en de voortgang te beoordelen en controleren. De orthodontist bepaalt wanneer je weer gezien wordt voor de controle. Meestal is dit iedere 4 tot 8 weken. Om de behandeldoelen en de ingeschatte behandeltijd te halen is inzet van je nodig! Deze inzet toon je door je mond, je tanden en de beugel goed schoon te houden. Uiteraard is het opvolgen van onze instructies belangrijk om de beugel actief én heel te houden.
Nazorg en retentie
De nazorg en het vasthouden van het eindresultaat (retentie) is net zo belangrijk als de behandeling zelf. Het zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en het gebit op lange termijn gezond blijft. Hiervoor plaatsen we achter de voortanden een retentiedraad, dit noemen we ook wel een spalkje. Wij adviseren deze levenslang te laten zitten. Tijdens de nacontrole meten we de stabiliteit van het eindresultaat en controleren we het spalkje. Vaak wordt er ook een nachtbeugel geplaatst, deze moet worden meegenomen naar de nacontrole.
Beugels
We maken gebruik van verschillende soorten beugels. Aan de hand van je persoonlijke plan zullen we kiezen voor uitneembare of vaste beugels en soms ook een combinatie hiervan.
Hieronder zetten we de meest gebruikte voor je op een rijtje.
Vaste beugels
Brackets/Slotjes
Deze vaste beugel wordt gebruikt om de tanden en kiezen recht te zetten. Op elke tand of kies wordt een bracket “slotje” gelijmd. De slotjes werken als geleiders voor de draden. De klepjes op de slotjes houden de draad op de plek en duwen of trekken de tanden of kiezen naar de juiste stand. Afhankelijk van de wens en het behandelplan kan worden gekozen voor metaalkleurige slotjes of keramische (tandkleurige) slotjes.
Hyrax
De hyrax gebruiken we als de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak te smal is. Deze expansiebeugel creëert ruimte in de mond. We bevestigen de beugel met speciale lijm aan de achterste grote kiezen, waarbij er over de breedte van de bovenkaak een frame met een schroef mechanisme loopt. Door met een speciale sleutel het schroefje uit te draaien wordt de bovenkaak geleidelijk breder. Vaak blijft de hyrax minimaal 6-9 maanden in de mond zitten.
Correctieveren
De correctieveren worden aanvullend op de brackets gebruikt. Hierbij duwen de veertjes geleidelijk op de bovenkaak, waardoor deze naar achteren wordt bewogen. Tegelijkertijd zorgen de veren ervoor dat de onderkaak naar voren wordt gebracht. Zo helpen de veren om een betere beet- en kaakverhouding te krijgen en zo de overbeet te corrigeren.
Uitneembare beugels
Invisalign
Bij Invisalign maken we gebruik van doorzichtige op maat gemaakte aligners die over de tanden en kiezen gedragen worden. Met behulp van de 3D mondscan en digitale planning kunnen we de aligners, per patiënt op maat laten vervaardigen. De dunne doorzichtige bitjes moeten volgens instructie gedragen worden, waardoor de tanden rechter gaan staan en de beet gecorrigeerd wordt.
Activator/Blokbeugel
De blokbeugel is een kunststof beugel waarin je dicht bijt met je boven- en ondertanden. Het doel van de blokbeugel is het stimuleren van de groei van de kaken. De blokbeugel passen we toe bij kinderen met een vergrote overbeet, zo stimuleert de beugel de groei van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Dit werkt het beste als de patiënt in de groei is.
Headgear/Buitenboordbeugel
Met de headgear worden de boven kiezen verplaatst ten opzichte van de onderkiezen, met als doel de kiezen beter te laten aansluiten op elkaar. Ook kunnen we ruimte maken in de tandenrij. De buitenboordbeugel bestaat uit twee metalen bogen, waarvan er een in de mond zit en de ander buiten de mond zichtbaar is. De metalen boog die in de mond zit, heeft zijn bevestiging aan de ringetjes om de grote kiezen. Met de nekband wordt de beugel op de plek gehouden en geactiveerd.
Kapot?
Is er iets stuk aan de beugel? We willen dit altijd weten! Stuur een mail of bel ons zodat we je kunnen adviseren wat te doen. Als het nodig is plannen we een extra afspraak in of houden we er rekening mee met de al geplande afspraak.
We geven advies over wat je wel en niet kunt doen met de beugel. Houd hier rekening mee, dan hou je de beugel heel en gaat de behandeling makkelijker.
Om je tanden en de beugel in goede conditie te houden, is de verzorging heel belangrijk. Zorg dat je je tanden en kiezen driemaal per dag poetst. Controleer na het poetsen of je tanden en de beugel vrij zijn van plak en of alles heel is. Hierdoor voorkom je tandvleesontsteking én het krijgen van verkleuringen op de tanden.
Zorg voor routine
Het poetsen is makkelijker als je een vaste route aanhoudt. Zo vergeet je nooit een plekje en zorg je voor routine. We zullen na het plaatsen van de vaste beugel hier uitgebreid bij stilstaan. Zo zorgen we samen voor een stralend gebit.